Malinový trifle

19. prosince 2014 v 15:00 | Miluška |  Receptíky k nakousnutí





Malinový trifle

Doba přípravy:Do 30 minut
Počet porcí: 16
Malinový trifle Foto:
Malinový trifle
Foto: All
Když jsem byla malá, ujížděli jsme na svačině obnášející dětské piškoty, sladkou zakysanou smetanu a ovoce. Piškoty po chvilce odpočinku změkly a výsledná kombinace dokázala nabídnout víc než všechny její složky zvlášť.
Podobné je to s proslulým anglickým dezertem, servírovaným v jedné velké impozantní míse, který se jmenuje prostě trifle.
Při každé jiné příležitosti bych vás přesvědčovala, abyste základní piškotovou vrstvu upekli sami - ne však v této pečením překypující době. O to snadnější je celá příprava. Hotový dezert pak nejenom ohromí vaše hosty, ale ještě k tomu vydá za velmi zdařilou dekoraci svátečního stolu. Ovocné vrstvy kontrastují se světlým krémem a dokážou přitahovat zraky stolovníků - pozor tedy, aby váš vlastní výtvor nevyvolal zbytečnou žárlivost. Vy přece můžete být, na rozdíl od dezertu, hvězdou své kuchyně i každý následující den.
Suroviny
šlehačka 800 ml
kvalitní bílá čokoláda 300 g
mandlová příchuť 1 lžička
voda 125 ml
cukrářské piškoty 200 g
malinový džem 200 ml
mražené maliny, jen částečně rozmražené 500 g
mandlové lupínky, zlehka nasucho opečené na pánvi 100 g
K servírování:
velká, ideálně skleněná mísa
Postup
1
Jeden kelímek šlehačky přiveďte v malém kastrůlku k varu a odstavte. Přidejte čokoládu nalámanou na kousky a rozmíchejte na hladký krém. Ten nechte asi 10 minut zchladnout, aby byl pouze vlažný. Zbytek šlehačky s polovinou mandlové příchutě vyšlehejte téměř dotuha. Opatrně a po částech zašlehejte čokoládový krém.
2
Cukr, vodu a zbytek extraktu zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte z plotýnky. V tomto sirupu pak namáčejte piškoty a vyložte jimi dno velké skleněné mísy (s průměrem asi 30 cm). Džem také zahřejte, aby trochu povolil, a třetinu ho rozetřete na piškoty.
3
Z částečně rozmražených malin vyberte několik, které jsou zachovalé, takže je budete moci použít na závěr na ozdobení. Z ostatních malin oddělte třetinu včetně šťávy, kterou pustily, a rozložte je na piškoty. Na maliny rozetřete třetinu čokoládové šlehačky a všechny vrstvy (piškoty, džem, maliny a šlehačku) ještě dvakrát zopakujte. Doprostřed hotového díla naaranžujte oddělené maliny a okraje posypte mandlovými lupínky.
4
Celý dezert nechte aspoň 5 hodin ztuhnout v lednici, nanejvýš však do druhého dne.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama